Pâine cu tărâţe de psyllium

sau pâine ColonHelp (:

Este făcută cu făină albă 650, tărâţe de grâu şi tărâţe de psyllium.

Ca şi cantităţi pentru reţetă prefer varianta cu “părţi” pentru fiecare ingredient, aşa cum erau reţetele de prăjituri pe vremuri: o parte făină, 2 părţi apă…etc. Totuşi, pentru o rigurozitate mai mare, dau procentele, tot un fel de părţi, dar mai exacte.

Ingrediente

Cantitate

Procent

Faina 650

1040 gr

 80 %

Tărâţe de grâu

130 gr

10%

Tărâţe de psyllium

130 gr

10%

Apa

780 gr

60%

Sare

26 gr

2%

Maia

520 gr

40%

Aluat

2626 gr

 202%

Am dat aici cantităţile mele, din care am făcut două pâini pentru două zile. Procentele vă ajută să calculaţi singuri cantităţile dorite. Începeţi cu făina, câtă vreţi să folosiţi, şi ţineţi cont că împreună cu tărâţele reprezintă 100%, iar restul procentelor se calculează din această cantitate. De exemplu apa: 60% din 1300 gr (1040 făină + 130 tărâţe grâu + 130 tărâţe psyllium) este 780 gr. Sarea: 2% din 1300 înseamnă 0,02 ori 1300 egal 26 gr. Maia: 40% din 1300 gr egal 520 gr.

Sau începeţi cu cantitatea totală de aluat pe care o doriţi şi urmaţi procedura de calcul descrisă aici.

Nu uitaţi că pentru a obţine o cantitate mai mare de maia, trebuie să o înmulţiţi cu cel puţin 8 ore înainte.

Apoi reţeta urmează paşii obişnuiţi:

1. Amestecaţi făina, apa, maiaua şi sarea şi frământaţi 5 minute.

2. Acoperiţi şi lăsaţi la temperatura camerei 2 ore, cu împăturiri o dată la 50 de minute

3. Formaţi pâinile, puneţi-le în brotform, acoperiţi.

4. Lăsaţi la dospit: 2 ore la cald (temperatura camerei) sau 8-14 ore la rece (frigider).

5. Crestaţi pâinile, apoi le coaceţi.

 

Conţinutul de fibre în tărâţa de psyllium este de 85%, cea mai mare concentraţie de fibre (cu 67-71% fibre solubile) dintre toate cerealele cunoscute. De aceea se foloseşte ca adjuvant în constipaţie, diaree, gastrită, reflux gastroesofagian, cure de detoxifiere, obezitate, colită ulceroasă, sindromul colonului iritabil, hipercolesterolemie şi diabet zaharat. Previne cancerul de colon. Ce să mai zic? Că nu se simte în pâine, nu-i schimbă gustul deloc. Şi că are efectul sperat, de detoxifiere a colonului. Am un membru al familiei, adolescent, căruia i-am redus acneea cu pâinea asta. Binenţeles că acelaşi efect l-ar fi avut şi integrala de grâu, dar mai există şi mofturi pe lumea asta. Aşa că am profitat de faptul că psylliumul nu se vede, nu miroase şi lasă pâinea deschisă la culoare, dulce, moale.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s