Reţeta de maia de la zero

Reţeta de maia de la zero

Trebuie să începeţi într-o dimineaţă, până în prânz.
Amestecaţi 250 g de făina integrală de grâu sau secară cu 150-200 ml de apă astfel încât sa obtineţi un amestec omogen şi moale (ca un piure moale). Nu puneţi sare şi folosiţi numai apă plată fără clor.
Turnaţi aluatul într-un borcan de 800 gr, puneţi capacul şi lăsaţi-l într-un loc ferit în bucătărie, la temperatura camerei.
A doua zi o să vedeţi că amestecul a început să fermenteze (îşi schimbă uşor culoarea şi apar bule la suprafaţă). Mai lăsaţi-l aşa în pace o zi. A treia zi, aruncaţi jumătate de aluat (partea mai oxidată de deasupra) şi adăugaţi 125 g de făina şi 75-100 ml de apă plată şi amestecaţi cu o lingură de lemn ca să obtineţi un aluat la fel de moale ca în prima zi.
Apoi în fiecare zi, pe cât posibil la aceeaşi oră la care aţi început să creşteţi maiaua în prima zi, curăţaţi-o şi hrăniţi-o după procedura de mai sus (făină plus apă, consistenţă moale).
Incepând cu a cincea zi, amestecul de făină şi apă ar trebui să înceapă să crească în volum, să se umfle în borcan şi să miroasă acru, cam ca braga. Continuaţi să-l curăţaţi şi să-l hrăniţi cu făină şi apă în fiecare zi.
Consideraţi că aţi reuşit maiaua, în momentul în care amestecul din borcan se dublează în volum în aproximativ 8 ore de la ultima hrănire. De acum încolo, de fiecare dată când faceţi pâine luaţi din ea partea pe care la început (în zilele în care o creaţi) o aruncaţi, şi o folosiţi ca starter pentru pâinea de peste zi, apoi o hrăniţi ca de obicei. Rămâne astfel în borcan esenţa pâinii într-un borcan de 800 de gr, nimic mai mult. Această maia-mamă o să o folosiţi ca sa faceţi pâine de acum înainte, oricât de mult timp. Există brutari care folosesc aceeaşi maia de generaţii şi o reproduc întocmai de la o plămădire de pâine la alta.
Puteţi să congelaţi o parte din ea pentru cazuri de calamitate (se sparge borcanul cu maia din frigider, sau îl aruncă cineva, sau plecaţi în concediu şi nu puteţi lua maiaua cu dumneavoastră să o îngrijiţi mai mult timp şi moare în frigider).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s