Povestea borşului

Într-o zi am fost în vizită la prietenii noştri cu fabrica de dulciuri. Credeam, eram convinsă, că o să mă întorc cu reţete şi mostre de prăjituri, de ciocolată, de îngheţată…  Când colo, m-am întors cu un borcan cu huşci!

Am încercat să urmez reţeta primită de la prietena mea şi să folosesc huşcile ei ca să fac borş de casă, dar n-a mers. Nu ştiu de ce. Apoi m-am supărat şi am zis că-mi compun eu borşul meu. Am făcut „maiaua” de borş, aşa cum ziceam zilele trecute, într-un borcan de 800 de grame, punând o lingură de maia de pâine, apoi tărâţe şi mălai în procent de 2:1 până când am umplut o treime din borcan. Am turnat apă plată până-n vârf, am aşteptat vreo 7-8 zile până când s-a acrit aşa cum trebuia, i-am dat lui V., degustătorul casei, să bea din el, am primit aprobarea şi gata! Cu huşcile din acel borcan am pornit prima tranşă mai mare, într-un borcan de 5 litri.

aici e licoarea în prima zi, când e mai tulbure

Procedura căştigătoare, aşa cum am îmbunătăţit-o cu sfaturile mamei mele, e cam aşa:

În borcanul gol şi curat, pun 6 pumni de tărâţe şi 3 de mălai, apoi adaug un ibric de apă clocotită, pentru că nu ştiu pe unde au umblat mălaiul şi tărâţele şi vreau să stau liniştită când le ofer copiilor borş să bea. Amestec bine şi las să se răcească bine, câteva ore. Apoi adaug huşcile păstrate de la borşul precedent, cam 2 pumni. Amestec din nou şi adaug o lingură de maia. Apoi apa plată cât cuprinde, la temperatura camerei. Amestec din nou şi mai adaug frunze de vişin, leuştean şi ce mai am verde prin casă: puţin busuioc, măghiran, mărar sau mentă. Iar la sfârşit mai arunc înăntru şi o felie de pâine neagră, cea mai veche şi tare pe care o găsesc prin coş. Acum că huşcile s-au maturat, în două zile borşul e gata. Atenţie! Trebuie amestecat cu lingura de lemn în el cât mai des, altfel se înceţoşează la suprafaţă şi se cloceşte.

Nu fac borşul pentru ciorbe, rar mâncăm ciorbe. Îl fac ca să-l bem aşa, ca lichid dietetic. În loc de suc sau citronadă. Ca să ne taie leşinul când mâncăm prea multe chestiuţe mici şi dulci. Sau ca să ne trezească a doua zi (:

Later edit: azi, 22 decembrie, când s-a făcut borşul şi am vrut să-l pun în sticle şi să pun deoparte o parte din huşci, am constatat că am uitat să-i pun huşcile vechi: borşul a fost făcut doar cu maia şi a ieşit atât de bun şi normal încât nu mi-am dat seama că am greşit; deci se poate şi aşa, mai simplu

27 de gânduri despre &8222;Povestea borşului&8221;

  1. Multumesc, ce rapida ai fost! O sa incerc sa o iau de la zero, asa ca tine. Mi-a placut faza cu pumnii. Daca pumnii mei sunt mai mici ca ai tai?😀
    Acum pe bune, cum nu mancati ciorbe? Nici supe?

    • ((: m-a mai întrebat cineva asta ((: nu, preferăm mâncarea uscată, cel puţin 4 dintre noi; din când în când, pentru al cincilea, mai fac câte o ciorbă sau o mâncare cu sos; iar în post mănânc eu multă supă cremă
      şi dacă pumnii tăi sunt mai mici ca ai mei, pregăteşte borşul într-un borcan mai mic

  2. Am pus si eu de bors vineri, acum incepe sa se acreasca! Maia, faina de secara, malai si apa, in proportii aproximative si aleatoare, dar uite ca se acreste! N-am visin, o sa pun niste leustean, dar e borsul meu si ma mandresc cu el!

    • Fiind vorba de faina si maia este foarte posibil sa fie mai bine sa nu-l limpeziti daca nu doriti niste probleme gastro-intestinale suplimentare. Ceea ce ati obtinut acolo este departe de a fi bors. Mai degraba vorbim de o suspensie de faina in apa sau, pentru ca tot este un forum despre paine cu maia, despre o maia foarte diluata. In mod normal un bors „clasic” se zimpezeste singur in cateva ore, chiar daca este amestecat din nou inainte de extragere. Chiar si acolo faina (taratele mai au ceva faina in ele) se afla deasupra sedimentului dar nu umbla razna prin lichid.. Eu unul nu as avea curaj sa beau „borsul” obtinut de dumnevaostra dar e doar o parare personala pe care nu mi-a cerut-o nimeni…🙂. Eventual daca insistati sa beti, beti cantitati mici ca sa evitati eventualele probleme. Ma gandesc ca in cazul concret al unei maiele, fie ea si foarte diluata, nu ati fi foarte tentat sa o beti, nu?

      • Apreciez raspunsul dumneavoastra si as fi apreciat si mai mult daca ati fi venit cu o reteta proprie, care sa fie mai aproape de a fi bors si mai putin riscanta pentru sanatate😉 . Nu am luat in calcul doar reteta Corinei, ci si alte surse (de ex. http://budonka.eu/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=26%3Aseasoned&Itemid=0&lang=ro). Iar acolo am vazut a startul se face cu faina de grau si malai. Cat priveste bautul maielei, chiar am povestit aci, intr-un comentariu, despre un prieten care s-a apucat si a gustat din maiaua mea. Ulterior i-am explicat ca maiaua e o cultura de bacterii si a constientizat: „Deci eu atunci am mancat bacterii?” :)) (Scuze Corina pentru „repetir”). In weekend avem programata o ciorba de miel cu acest bors. Ori la bal, ori la spital!🙂

      • „probleme gastro-intestinale”? de ce am avea asa ceva?
        „suplimentare”? e, asta-i buna! ce de presupuneri…
        produsele alimentare se verifica prin gust, deci doar gustand se poate spune, da e bors sau nu, nu e bors
        nici nu merita sa povestesc despre cum si cat bors (facut cu maia) se bea la noi in casa si nici despre cum nu ne produce niciun fel de probleme gasto-intestinale

    • Bravo Liviu, sper sa iasa un bors bun! De limpezit se limpezeste el singur, ai rabdare.
      Faina de secara? Uite ca n-am avut curaj sa schimb reteta traditionala chiar asa de mult … foarte interesant!

  3. Recunosc ca doamna Corina, careia ii multumesc pentru maiaua pe care mi-a dat-o sambata, a pus punctul pe i si anume mi-a atras atentia ca am presupus ca toata lumea este ca mine – adica cu probleme gastro intestinale care apar din senin. Ceva mai specific: un mic colon iritabil + intoleranta la lactoza diagnosticata si o posibila intoleranta la gluten.
    Borsul pe care il facem noi in casa este extrem de simplu:
    Trei cani de 250 de ml de malai;
    Trei cani de 250 de ml de tarate;
    1 borcan de 800 de grame de husti de la borsul vechi;
    Putin leustean uscat;
    Apa fierbinte ca sa completam un borcan de 10 litri;
    Nu m-am indurat sa tai pana acum din visin ca pun si crenguta de rigoare.
    Rezulta circa 7 litri de bors care ajung pentru 2,2 persoane (fiica noastra reprezinta 0,2 din totalul de persoane pentru ca bea destul de rar) circa 3 zile, timp suficient ca sa se faca urmatorul bors. De aceea si utilizam aceasta reteta de bors pentru ca borsul nou se face exact atunci cand trebuie. Nici nu avem suprastoc nici nu ramanem fara.
    De regula bem borsul ca atare si nu-l folosim la ciorba. Daca doamna Corina bea mai mult de 1,5 litri pe zi, cat am baut eu astazi (si inca nu s-a terminat ziua) imi cer iertare si ii reamintesc ca astept un raspuns daca doreste, sau nu, cristale de kefir de lapte.🙂

    • va rog frumos domnule Dragos, puteti sa ne dati mai multe amanunte despre aceste cristale? ce sunt, cum se folosesc si cum se pastreaza? multumesc (:
      tatal meu stiu ca folosea asa ceva acum vreo 30 si ceva de ani … o fi acelasi lucru?

  4. Si inca ceva (ca sa terminam odata cu ideea ca ma opun noului si ca nu incurajez inovatiile:) ): noi bem borsul indulcit cu MIERE. Rezulta o bautura senzationala care bate orice gasesti pe piata in materie de energizante si racoritoare. Vorbim de gust pentru ca despre functionalitate nu poate fi vorba in cazul bauturilor energizante/racoritoare care se gasesc in comert. Incercati cand sunteti obositi si da! va dau voie sa folositi si noile retete de bors in care puneti faina, fie ea si de secara. Dar pe riscul dumneavoastra…🙂

      • Eu cred ca depinde de raportul dulce/acru. In general, combinatiile de gusturi sau arome opuse au ca efect sublinierea unuia din cele doua. Un ceai cu lamaie si miere, de exemplu, unde lamaia da un iz acrisor unui ceai dulce. Poate ar merge daca borsul nu este extrem de acru, si mierea adaugata in proportie foarte mica.

  5. Hristos s-a inaltat!
    Pana la urma cred ca am exagerat cu precautiile pentru ca acum doua zile, cand am facut din nou paine, am luat si eu asa de control o lingurita de maia ca sa-i testez efectele… (multumesc din nou doamnei Corina pentru maia). Evident ca am inghitit maiaua respectiva. Era seara, eram acasa, aveam toate facilitatile la dispozitie asa ca am zis ca nu se poate intampla nimic mai grav decat pana acum. N-am avut nimic, nu m-am simtit nici mai bine nici mai rau. In concluzie domnule Liviu va rog sa ma iertati pentru exagerare. E drept ca eu mi-am obisnuit deja organismul cu culturi de bacterii si drojdii (pentru ca astea sunt de fapt cristalele sau granulele de kefir fie ca este kefir de lapte fie ca este de apa) si ca nici lingurita nu era foarte mare🙂.
    Eu unul insa as folosi totusi si tarate la bors inlocuind eventual faina integrala. Sunt convins ca batranii stiau ei ce stiau cand au decis sa foloseasca tarate. Pana la urma tot batranii sunt cei care faceau painea cu maia, paine care v-a devenit atat de draga si care mie abia acum incepe sa-mi placa🙂.

    .

  6. O maia „corecta”, adica fara alte culturi si mucegaiuri (Doamne fereste!) nu cred ca dauneaza sanatatii chiar ingerata ca atare. Gustul nu e unul din favoritele mele, dar….
    Revenind la bors, recunosc ca l-am tratat ca pe o joaca. Am pus si tarate (ce, am uitat cumva sa spun asta?) si malai, dar si niste faina deoarece maiaua mea nu era suficient de hranita si n-am mai avut rabdare sa o hranesc separat. N-am oparit nimic, pentru ca deja amestecasem maiaua cu malaiul si faina si n-am vrut s-o distrug. Joaca asta nu a produs cel mai tare bors din viata mea, din contra, este o varietate ciudata, cu aroma slaba de bors si gust acru puternic, prea puternic, ca si cum as fi pus sare de lamaie in el sau ceva artificial. Nu cred ca e eligibil pentru borsul de miel prevazut pe weekend. Il tin totusi in frigider (l-am separat de husti) ca si exponat de test, pe care il mai gust din cand in cand, incercand parca sa ii inteleg structura si existenta. Nu ma indur sa-l arunc, e tpotusi primul meu bors-experiment! Pe moment m-am oprit aici, dar poate o sa mai incerc…

    • Da, ati uitat sa mentionati ca erau si tarate. De aceea am si indraznit sa va spun de ele. In orice caz m-ar interesa detalii despre morile dumneavoastra, eventuale surse de grau si faina, asa ca o sa vad eu cum va contactez „privat”. Inca nu mi-am convins sotia ca avem nevoie de o moara pentru acasa asa ca acesta este un proiect amanabil pe un termen destul de lung…🙂.

      • Puteti macina grau curat la unul dinmagazinele de paine Belforno dotate cu o moara de cereale cu pietre A100. Asta pana sa va hotarati sa luati o moara doar pentru dumneavoastra, ceea ce va va permite sa macinati si alte cereale cum ar fi secara, alac, orez, etc. Chiar de curand am facut o paine cu 25% faina de mazare, ma gandesc acum sa macin niste naut sau niste soia, tot pentru paine. Pe mine ma puteti contacta direct pe email la adresa specificata aici.

  7. Da, exact. Tocmai ce cumparasem un litru de bors din magazin (n-am reusit sa ajung in piata) si inainte de a apela la acela, am zis sa mai gust o data din borsul experimental. Surpriza a fost maxima. Bineinteles ca am desfacut si borsul de supermarket si bineinteles ca acum al meu mi s-a parut mai bun, mai aromat. Nu am nici eu o explicatie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s