Atelier eterogen

Şi câte n-am făcut aseară! Şi câte n-am aflat aseară! Multe, binenţeles. Dar multe am şi făcut, multe am şi aflat.

Participarea a fost eterogenă, nu cum s-a nimerit până acum, ba toţi participanţii ştiau să facă pâine, ba niciunul. Acum unii mai făcuseră, alţii mai văzuseră, alţii deloc. Ăsta a fost şi motivul pentru care aseară au rămas multe nespuse, noroc cu suportul de curs care îmi mai spală din păcate.

Ieri a fost de-a dreptul palpitant. Am rezolvat ca nişte adevăraţi detectivi o crimă îngrozitoare: coaja tare a pâinilor. Sau cel puţin sperăm noi că am rezolvat enigma, Dorina va trebui să ne spună dacă am reuşit sau nu. Am mers pe firul apei procedurilor, până am găsit nu unul, ci două motive care ar fi provocat această tragedie: neacoperirea vasului de fermentat şi dospit cu plastic şi lipsa aburului în primele minute ale coacerii.

Tot ieri am aflat că s-a fondat o „sectă a pâinii”: chiar în timp ce noi eram la Atelier, undeva în altă casă, 4 doamne care fuseseră la Atelierele anterioare, făceau pâine cu maia împreună. Eu m-am apărat că poate e de fapt o avanpremieră a Clubului, dar cel care m-a informat, soţul uneia dintre doamne, care venise acum la Atelier ca să nu rămână mai prejos (tot respectul!), a zis ba nu, sigur o sectă! Asta înseamnă că s-au desprins deja de Clubul nostru care nici măcar nu s-a înfiinţat?

Spre sfârşitul Atelierului am făcut şi tăiţei! Liviu a venit să ne prezinte moara de apartament şi să ne dea făină integrală proaspăt măcinată (mulţumim Liviu), dar a venit şi cu o maşină de paste şi un aluat deja făcut. Iată ce-a ieşit!

DSC_02511

tăiţei integrali

La sfârşitul sfărşitului Atelierului am aflat cum se face săpunul de casă şi chiar am primit unul minunat! Mulţumesc, mulţumesc.

Apoi am aflat că prietena mea care a participat aseară, are ea însăşi un Atelier!

Şi nu în ultimul rând, aseară am făcut cunoştinţă cu o colegă de la şcoală: amândouă ne ştiam doar din auzite (ea doamna de pian, eu de ştiinţe), pentru că zilele noastre de predat în şcoală nu coincid. Asta se adaugă recentelor conexiuni pe care le-am făcut, când doi domni care m-au contactat pentru împărtăşirea cunoştinţelor despre pâine s-au dovedit a fi chiar fostul proprietar al apartamentului nostru şi un vecin de la casa noastră de vacanţă. Cât de mică e lumea când faci pâine cu maia? (:

PS 1- iată pâinea făcută din aluatul muncit de noi ieri, coaptă de dimineaţă; cel pe care am învăţat să formăm şi să crestăm

DSC_02541

400 gr făină 650 şi integrală, 240 gr apă, 8 gr sare şi vreo 200 gr maia; o pâinică crestată precum o chiflă (:

PS2 – azi dimineaţă m-am trezit cu o tonă de maia. Mai exact 910 gr, rămasă de la doamna care n-a mai putut ajunge ieri şi de la soţul uituc. Plus împrospătarea maialei mele. Aşa că am compus o reţetă, că nu pot să arunc maiaua: 910 gr maia integrală de grâu, 450 gr spărtură de secară, 210 gr apă, 10 gr sare neiodată, 30 gr chimen. Adică:

DSC_0255

un aluat fărâmicios

DSC_0256

bannetoanele acoperite cu plastic! (:

DSC_02581

secară cu chimen, coapte o oră şi 20 de minute la 200 de grade
de abia scoase din cuptor, vă daţi seama cum miroase acum în toată casa? şi trebuie să aşteptăm 2 zile ca să le mâncăm …):

Reclame

10 gânduri despre &8222;Atelier eterogen&8221;

    • Gata, până aici! Primul subiect al al primei întâlniri a Clubului va fi „coaja tare a pâinilor”. Că tot zicea Liviu de un topic, ceva.

  1. Eu nu mai folosesc demult abur la paine ( de cand am spart geamu’ aragazului 😀 )…si lumea se plange ca painea are coaja…moale. Deci, nu cred ca aburu’ e problema. Eu cred ca folositi prea putina apa in formula…eu urmez cu incapatanare o regula: cu cat mai multa apa in aluat, cu atat mai bine 😉

  2. Pe de alta parte mie imi place miezul indesat (imi place e un fel de-a spune, lui V. ii place si in acelasi timp am nevoie de miez indesat pentru sandviciurile copiilor), iar 60% apa in medie pt tipul meu de maia si faina jumi-juma alba-integrala, este tocmai bine: toate painile imi ies cu coaja moale si subtire, iar miezul indesat. Mai putina apa n-are efect asupra coajei, ci asupra miezului. Coaja tine de modalitatea de operare pe tot parcursul facerii painii. Dar o sa-i dam noi de cap, sa aflam care e chichita cu pricina (:

  3. Painea a iesit ca la carte. Are gauri(spre marea mea bucurie) , are coaja moale si s-a mancat mare parte din ea. Multumesc, Corina. Pana la urma practica langa un sapecialist conteaza cel mai mult! Te rog trimite-mi cartea care te-a ajutat pe tine cel mai mult la facutul painii.Multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s